Dobre wina – nie zawsze drogie
Każdy ma własne preferencje dotyczące win – jedni lubią słodkie czerwone, inni wytrawne białe. To jednak, czy wino jest dobre, nie zależy od indywidualnych odczuć, a od jego jakości. Istnieje wiele zasad, które powinien spełniać taki trunek, by można było nazwać go dobrym, co ciekawe, wcale nie musi to oznaczać bardzo wysokiej ceny.
Dobre wina w świetnej cenie? To możliwe!
Wybór dobrego wina nie jest łatwy jeśli nie zna się podstawowych zasad mówiących o tym, jaki trunek można uznać za dobry, choć oczywiście zawsze można zasięgnąć cudzej opinii. W sieci można znaleźć na przykład porady na temat tego, które wina oferowane w popularnych marketach są dobre. Są one często przedstawiane przez zawodowych kiperów, można im więc w pełni ufać. Takie trunki zwykle nie są drogie, zresztą w marketach zwykle takich się nie znajdzie. Czy to oznacza, że są one z niskiej półki? Niekoniecznie, ponieważ kontakty z dystrybutorami pozwalają nierzadko na proponowanie klientom naprawdę dobrych win w przystępnych cenach. Wiele też zależy od rocznika. Jeśli był urodzaj na winogrona i wyprodukowano wiele win, jasne jest, że mogą być one sprzedawane po korzystniejszych dla konsumentów cenach.
Po czym więc poznać dobre wino?
Dobre wino można rozpoznać nawet jeszcze przed jego otwarciem, a nawet kupieniem, choć oczywiście najlepiej można przetestować walory trunku, wlewając go do kieliszka, w dodatku odpowiedniego (ze zwężającą się czarką i na wysokiej nóżce), a także poddając odpowiednim działaniom – trzeba nim kręcić w kieliszku i sprawdzać, jak się „zachowuje”. To jednak można zostawić zawodowym sommelierom. A jak samodzielnie sprawdzić, czy planowany do zakupu trunek jest dobrej jakości? Nie tylko po cenie. Przede wszystkim warto sprawdzić, czy w butelce nie ma osadu – dopuszczalny jest tylko tzw. kamień. Kolor musi być też piękny, jednolity i głęboki, w dodatku powierzchnia wina powinna być połyskliwa. Dobre są też trunki, które powoli spływają po szkle, tworząc „łzy”.
Kiedy zaś kupi się już wino i przystąpi się do jego degustacji, warto skupić się przede wszystkim na smaku. Dobre wino ma przyjemny smak, niezależnie od tego, czy jest on słodki, czy kwaskowaty. Nie może być nieprzyjemny, zbyt kwaśny czy mieć niemiłego posmaku. Najlepsze wina przy tym na długi czas pozostawiają w ustach posmak. Co więcej, istotny jest zapach – musi być on złożony oraz przystępny, bez nut kwaśnych czy innych. Walory te – ani smak, ani zapach, nie mogą być też zbyt ulotne – cechuje to kiepskie, zwykle tanie wina.