pole-uprawne-ekologiczne

Jak powstaje zdrowa żywność?

W dzisiejszym świecie zdrowa żywność to coś co jest zdecydowanie na pierwszym miejscu każdej zdrowotnej piramidy żywieniowej. Poczynając od płodów, które daje nam ziemia przez naturalnie zmodyfikowane substancje. Dziś każdy chce być EKO, jest to wynikiem zarówno mody związanej z tym nurtem jak i generalną potrzebą jedzenia zdrowo. Teraz najchętniej można by rzec idealną opcją jest jedzenie szybko, ale zgodnie z tymi płodami, które daje nam matka natura. Hurtownia nawozów rolniczych to miejsce, w którym wszystko się zaczyna. Od odpowiednich nawozów.

Techniki i substancje stosowane i zabronione w żywności EKO

Rolnictwo ekologiczne ma to do siebie, że stosuje się tylko i whttps://biocont.pl/yłącznie naturalne nawozy takie jak: nawozy zielone, sproszkowane skały naturalne, odchody ptaków, kompost czy bardzo popularny obornik, zwłaszcza na wsiach. Nie wolno stosować nawozów syntetycznych, czyli tych wyprodukowanych prosto od człowieka. Ochrona roślin na polu czy drzew w sadzie zdecydowanie może odbywać się bez zastosowania pestycydów, czyli chemicznych środków ochrony roślin. W rolnictwie ekologicznym stosuje się głównie mechaniczne metody ochrony przed chwastami na polu, dobiera się niezwykle precyzyjnie odpowiednie odmiany oraz terminy wysiewu, aby nie dopuścić do zachwaszczenia roślin na owym polu, czy porażenia roślin przez choroby. Ważne, aby nie było również ataku szkodników. Do ochrony roślin przed szkodnikami stosuje się tak zwane pułapki feromonów. Dba się o stworzenie dobrych warunków dla ptaków, które w perfekcyjny sposób oczyszczają sad z owadów żerujących na liściach najczęściej jabłoni.

Hurtownia nawozów rolniczych – pierwszy krok ku zdrowej żywności

Żywność ekologiczna ma o wiele wyższą jakość biologiczną, zawiera zdecydowanie więcej witamin i minerałów, aniżeli produkty spożywcze wytwarzane w konwencjonalny sposób, bez użycia choćby nawozów ekologicznych. Kluczowa jest niższa zawartość substancji szkodliwych i metali ciężkich, która jest uzyskiwana dzięki naturalnym metodom uprawy. W związku z tym żywność pochodzenia ekologicznego posiada niezwykle istotny potencjał odżywczy i prozdrowotny. Nie bez powodu jest traktowana jako bardzo bezpieczna. Zaleca się jej stosowanie w żywieniu niemowląt, kobiet ciężarnych oraz w okresie laktacji.
Powody, dla których warto kupować żywność ekologiczną:
– nie zawiera produktów modyfikowanych genetycznie,
– nie zawiera azotanów i azotynów,
– zawiera zdecydowanie więcej witamin i minerałów,
– zawiera pełnowartościowe substancje odżywcze takie jak białko, węglowodany i lepszy profil tłuszczowy.
– jest pozbawiona metali ciężkich takich jak ołów, rtęć, arsen i kadm.